Folosiți această facilitate atunci când completați declarațiile fiscale.
Puteți să deduceți și casele de marcat puse în funcție din 2018, atunci când a fost un mare haos cu schimbările impuse de stat. Nu trebuie să sufere întreprinderile pentru greșelile statului. (noi amenzi)

Mai multe explicatii a oferit Ministrul Economiei, la acea vreme:

„În 2015, statul a obligat pe toată lumea să își înlocuiască vechile case de marcat fiscale cu unele noi, cu jurnal electronic. Guvernul pretindea că această schimbare va fi benefică pentru mediul privat, fiindcă noile aparate sunt mai bune și economice. Dar oricine din mediul privat dacă poate face o economie, o va face și singur. Întreprinzătorii nu au nevoie de stat să le spună cum să-și administreze firmele, cu atât mai puțin un stat care are tone de întreprinderi de stat falimentare, căpușate și ținute în viață doar prin banii contribuabililor.

Nici măcar bugetul de stat nu s-a bucurat de colectarea mai eficientă a impozitelor. Doar întreprinderile s-au ales cu costuri suplimentare. Și așa cum ne-a obișnuit statul român, termenele au fost prorogate în mod repetat până în 2018. De ce? Fiindcă noile obligații erau formulate neclar, iar angajații statului care trebuiau să asiste firmele în conformarea cu noile reglementări erau ei înșiși nepregătiți.

De fiecare dată când se întâmplă asta, contribuabilii sunt cei care ies pierzători. Dar nu ar trebui să fie așa.

Nu ar trebui să suporte contribuabilii costurile generate de incompetența și dezordinea statului.

Dacă statul nu este în stare să ofere un mediu fiscal predictibil, atunci ar trebui cel puțin să ofere contribuabililor posibilitatea de a-și scădea din impozit costul pe care chiar statul îl impune. Ca multe alte proiecte, facilitatea aceasta era bine-venită înainte, și cu atât mai mult în contextul crizei cauzate de epidemie.”


Aceea a fost și baza legii. Dacă statul ne obligă să luăm case de marcat, măcar să fie costul lor deductibil din impozitele pe care ni le ia statul. Fără dosare pentru subvenții, criterii de eligibilitate, liste de așteptare și birocrație. Direct bani pe care i-am muncit și de care ne putem bucura.

Costul casei de marcat se poate deduce din toate tipurile de impozit: pe profit, pe cifra de afaceri (microîntreprinderi), pe venit (PFA, II, IF) și chiar impozit specific (întreprinderi din sectorul Horeca). Și, da, ne-am gândit și la întreprinderile române care sunt pe pierderi, în cazul acesta costul casei de marcat se poate deduce pentru următorii 7 ani.

Nu trebuie să așteptați vreun buget pentru acești bani, îi deduceți direct din impozit de plată.